Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szenvedélybetegség

   Szenvedélybetegségnek azokat a visszatérően ismétlődő viselkedésformákat,szokásokat nevezzük, amelyeket valaki kényszeresen újra és újra végrehajt, s amelyek aszemélyre – és többnyire környezetére is – káros következményekkel járnak.Ezek a szenvedélyek, függőségek, attól függően, hogy mi alakította ki, kétfélék lehetnek:
1. Függőséget kialakíthatnak kémiai szerek, ezt a fajta szenvedélybetegséget nevezzük drogfüggőségnek vagy kémiai addikciónak.
2. De függeni lehet valamilyen viselkedési együttestől is, ezeket a függőségi formákat viselkedéses függőségeknek nevezzük.
Mik a szenvedélybetegség jellemzői, tünetei?
A szenvedélybetegség, a függőség jellemzője, hogy a személy azt éli meg, hogy szüksége van egy bizonyos viselkedés végrehajtására, folyamatos vágyat érez erre, s nem tud ennek a vágynak ellenállni. A szenvedélybetegség kialakulása többnyire együtt jár a belső értékrend megváltozásával. A korábban fontos elvek, illetve tevékenységek elvesztik fontosságukat,nem tudnak már örömet szerezni, nem kötik le az érdeklődést. Ezzel szemben a szenvedély tárgya felértékelődik, minden másnál fontosabbá válik és kiszorítja a használó életéből az egyéb örömforrásokat. Ily módon a munka és a tanulás mellett elvesztheti az értékét a család, a barátságok, a szerelem, a szex, a hobbik és bármi más korábban fontos dolog.
    Viselkedési függőségek
A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják. Ezen zavarok esetében a személy nem valamilyen kémiai anyagtól, drogtól, hanem egy viselkedési mintázattól függ. Míg a drogfüggő esetében ez a viselkedés a drog ismételt megszerzése és használata, addig a játékszenvedélytől függő személy esetében a játszás, a piromániás esetében a gyújtogatás, a munkamániás esetében a munka, a kleptomániás esetében pedig a lopás az a viselkedés, amely leküzdhetetlen kényszerként jelentkezik. A viselkedési függőségek érdekessége, hogy többnyire olyan viselkedéssel kapcsolatosan alakul ki a függőség, ami az emberi élet alapvető velejárója, szükséglete. Így biológiai szükségletünk az evés vagy a szexualitás és mindennapi egészséges életünkhöz tartozik a munka és a játék. Ezek a tevékenységek azonban eluralhatják az ember életét, s ha túlzott mértékben jelentkeznek, akkor viselkedés addikcióról beszélünk.
    A viselkedési addikciók közé soroljuk az alábbi kórképeket:
1. kórosjátékszenvedély(gambling)
2. munkafüggőség,munkamánia(workaholic)
3. számítógépfüggőség
4. Internetfüggőség
5. testedzés-függőség,futás-mánia(runaholic)
6. kényszeresvásárlás
7. pirománia(kényszeresgyújtogatás)
8. kleptománia(kényszereslopás)
9. trichotillománia(kényszereshajtépegetés)
10. onychophagia(kényszereskörömrágás)
11. anorexianervosa
12. bulimianervosa
13. hányásaddikció
14. kényszerbetegség
15. egyes szexuálisbetegségek( pl. exhibicionizmus, pedofília, pornográfiához való
hozzászokás,stb.)
16. társfüggőség (kodependencia)
A viselkedés addikciók mindegyikét a túlzás jellemzi. A betegség lényege pontosan abban áll,
hogy a normál mérték nem okoz örömet, nem nyújt kielégülést a személy számára.

 

 

                                                                    Az első  lépés

                 

 

 
 

 

Képgaléria


Facebook

Időjárás


Levelezőlista